• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • АЛГОРИТМ ДІЙ ПІД ЧАС РОЗПИЛЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНОЇ ХІМІЧНОЇ РЕЧОВИНИ

АЛГОРИТМ ДІЙ ПІД ЧАС РОЗПИЛЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНОЇ ХІМІЧНОЇ РЕЧОВИНИ

2019-12-27

АЛГОРИТМ ДІЙ ПІД ЧАС РОЗПИЛЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНОЇ ХІМІЧНОЇ РЕЧОВИНИ Протягом останнього часу на території області трапилися випадки розпилення подразнюючих хімічних речовин у навчальних закладах, що супроводжувалися істотним погіршенням стану здоров’я учнів. 28.11.2019 в м. Біла Церква у ЗОШ № 17 сталося інгаляційне отруєння дітей сльозогінним газом із балончика «Терен-4». На місце події було залучено 4 бригади Білоцерківської станції швидкої допомоги. Надано першу домедичну допомогу 14 дітям різного віку, 7 дітей госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії з профілактичною метою до Київської обласної дитячої лікарні № 2. 02.12.2019 в м. Буча у ЗОШ № 4 сталося інгаляційне отруєння дітей сльозогінним газом із балончика «Терен-4». На місце події було залучено 3 бригади станції швидкої допомоги Бучанськї підстанції філії «Вишгородська станція екстреної медичної допомоги». Надано першу домедичну допомогу 11 дітям віком до 10 років, 2 дітей госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії з профілактичною метою до Ірпінської центральної міської лікарні. Чим небезпечне отруєння невідомою речовиною (газом) При потраплянні в очі викликає хімічний опік, що супроводжується різким болем в очах, рясною сльозотечою та блефароспазмом (спазм кругового м'яза повік). При потраплянні на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів провокує першіння в горлі, чхання, кашель та сильний нежить. При потраплянні у легені може призвести до їх набряку, що загрожує навіть смертю потерпілого. Як правило, вплив сльозогінного газу не є смертельним. Його подразнювальна дія триває від 5 до 30 хвилин. Але у деяких випадках він може сильно зашкодити людині. У зоні особливого ризику алергіки та хворі на астму. ЩО РОБИТИ УЧНЕВІ, який опинився поруч із місцем розпилення невідомої речовини (газу) 1. Не піддавайтесь паніці. 2. Потрібно якнайшвидше покинути небезпечну зону – вийдіть на свіже повітря (якщо розпилення сталося у приміщенні), закривши ніс та рот хустинкою або іншими підручними засобами (шарфом, одягом тощо). 3. Негайно повідомте персонал школи про небезпечну ситуацію – вони знають, як діяти у разі виникнення НС: викличуть поліцію (телефон 102), екстрену медичну допомогу (телефон 103), пожежну охорону (телефон 101). ЩО РОБИТИ ПЕДАГОГУ, який опинився в епіцентрі розпилення невідомої речовини (газу) 1. Не піддавайтесь паніці та оцініть обстановку. 2. Негайно залиште приміщення, в якому розпилили невідому речовину (газ) із балончика, закривши ніс та рот хустинкою або іншими підручними

засобами (шарфом, одягом тощо). При виході з приміщення, по-можливості, відкрийте вікна на провітрювання. 3. Якщо у приміщенні разом з вами знаходяться учні – негайно всі разом залиште це приміщення, як визначено у пункті 2. 4. Якщо невідома речовина потрапила в обличчя та очі:  прийміть стійке положення, притуліться до стіни, або сядьте на стілець, для того щоб не впасти і не травмуватися;  протріть обличчя сухою хустинкою або серветкою;  спробуйте полегшити больові симптоми за допомогою доступних засобів (промити обличчя 2% розчином бікарбонату натрію (питної соди), а якщо ураження отримано від перцевого балончика – при наявності, промити обличчя молоком). 1. Якщо невідома речовина потрапила в обличчя та очі комусь із ваших учнів: заспокойте його та витріть йому обличчя сухою хустинкою або серветкою. Подальшу домедичну допомогу надайте у безпечній зоні. 2. Прийміть заходи щодо евакуації учнів з класу із небезпечної зони відповідно до Плану реагування на надзвичайні ситуації закладу освіти при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій. 3. Для захисту органів дихання учнів під час евакуації проконтролюйте, щоб вони закрили ніс та рот хустинкою або іншими підручними засобами (шарфом, одягом тощо). 4. Негайно повідомте відповідальну особу з питань цивільного захисту школи про небезпечну ситуацію, яка, в свою чергу, відповідно до Плану реагування на надзвичайні ситуації закладу освіти при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій викличе поліцію (телефон 102), екстрену медичну допомогу (телефон 103), пожежну охорону (телефон 101).

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА при потраплянні невідомої речовини (газу) на слизові та в очі  Зберігайте спокій та заспокойте дитину (дітей), яка потрапила у зону ураження.  При наданні допомоги до приїзду медичних фахівців, пам’ятайте: очі не можна терти руками – це збільшує площу ураження. Краще обережно протерти уражене місце носовичком або серветкою.  Пам’ятайте, що не потрібно через силу відкривати очі – блефароспазм не дозволить це зробити одразу. Необхідно часто кліпати очима – інтенсивна сльозотеча допоможе швидше позбавитися від залишків речовини.  Якщо ви чи потерпіла дитина носить контактні лінзи, їх необхідно одразу зняти.  При можливості промийте очі, шкіру, слизові 2% розчином бікарбонату натрію (харчової соди). При приїзді медичних фахівців – повідомте їм про всі проведенні заходи по наданню домедичної допомоги.

Кiлькiсть переглядiв: 101

Коментарi